Всичко за папагалите > Кой съм аз...

Относно птиците ми и увеличаващото им се ято.

(1/1)

Свилена:
Здравейте, от доста време не съм публикувала нищо тук , накратко , искам в тази тема да разкажа малко за това до къде съм стигнала в отглеждането на птици и като цяло преживявания и мои наблюдения над папагалчетата . За последно писах за барабандите един за сега недооценен вид в страната ни , мога да се похваля , че имам двойка от тях, много интересни и красиви птици, особено мъжките . Освен тях имам двойка пирури , едната е нормална молина, другата има зелена глава като фронталис , но може да е и хибридна , големи пакостници са , разбира се , въпреки че ги имам от съвсем скоро си личи какви беладжии са. Също така една много кротка мъжка пенантова розела, мутация оранж , въобще не е агресивна или страхлива , за разлика от повечето представители на вида . Като цяло розелите са ми от любимите папагали , преди имах чифт пъстри , мутация рубино, които ми стоят на профилна, за жалост женската един ден започна да диша тежко и за по - малко от час почина , а мъжката беше изтървана от един роднина . Освен тях имам една женска неразделка , много красива мутация , която беше чифт с една нормална розовобуза , миналата година правиха опити за поколение , даже ембриона в едното яйце се беше развил напълно , но изглежда, че пиленцето не е могло да се излюпи , за жалост и при тях мъжката почина , след това взех още една , опалин , но изглежда е била болна и за няма и 48 часа и тя си отиде. Още се мъча с вълнистите проклетийки и това е общо взето. Имах и корелки преди , скоро мисля пак да взема 2 , както и втора неразделка. Птиците , през топлите месеци, живеят във външна волиера , като началото на март ще ги преместя всички там , много по - приятно им е , личи си , миналото лято имам много спомени от там , надявам се тази година да е още по - забавно, ще се радвам занапред да ви споделям за тях .
Иначе, преди време, началото на пандемията , създадох и група във Фейсбук свързана с любимите ни пернати , която наскоро достигна 3 хиляди члена , в нея , подобно на този прекрасен форум, обменяме информация и споделяме различни неща свързани с любимците ни. След време ще кача и снимки ,а особено като се подобри времето ще споделям и неща свързани с папагалите , за сега това е от мен , приятна вечер.

irina:
  Здравей,радвам се, че се появи!
  Много интересна изглежда ситуацията около теб, с толкова много папагали. Чудесно е ,че имаш външна волиера. Разделени ли ги държиш по видове?
  Сигурно храненето и почистването са ти голям ангажимент? Пиши пак и се надявам на някоя и друга снимка,особено на волиерата!
  Поздрави! ;)

Свилена:
Да, наистина е интересно , в момента розелата и пирурите са навън , другите вътре и на двете места се разбират. Вчера изкарах мъжкият барабанд при тях , пирурите малко се изнервиха , но като цяло след това всичко беше спокойно . Барабандите и корелите преди не правиха проблеми , така че за тези 2 вида нямам притеснение . Вълнистите , те може и вътре да си останат и само да ги изкарвам с клетката , големи досади са. Неразделката е голяма скандалджийка принципно , все иска да командва парада, сигурно пирурите ще са същите, ще видим как ще реагират , винаги мога да ги отделя . Миналата година, дори когато бяха на яйца нямаше кой знае какви недоразумения , свикнали са ѝ. Като цяло внимавам за такива неща, защото един конфликт може да завърши доста зле , но всеки ден ги наблюдавам и ако има нещо реагирам на време. Но все пак никога не се знае.
Чистенето май е най -големия проблем наистина, но все пак е доста по - лесно отколкото като са вътре , както сега. Храненето е истинско удоволствие, през топлите месеци им намирам все нещо в двора примерно доста често нещо от рода на малко спаначе , листа и цвят от глухарче , различни видове треви подходящи за птици , нарязани ябълки и банани или пък репички с листа от маруля и поръсени с орехи и люти чушки , наистина бързо и лесно става. Слагам всичко е една купа, разбърквам и за няколко часа изчезва . Давам и просо , слънчоглед и други семена заедно с това, но не взимам готови смески , тъй като така ми е доста по - изгодно , а и по принцип мисля , че ги храня качествено. През зимата не е баш така, тогава са основно на смеска , като цяло през този период не се занимавам чак толкова с тях.иначе снимки имам доста, ще кача в скоро време .

irina:
 Неразделките, въпреки скромните си размери,имат много яки клюнове и силна захапка. Опасни са за вълнистите.Чела съм покъртителни истории за отхапани човки(изцяло) и крачета, случили се за секунда.
 Дано никой не преживява такъв ужас!

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия