Всичко за папагалите > Кой съм аз...
Ново мъжко "вълнение"
(1/1)
EliFesta:
Здравейте!
От 6м. съм стопанка на един наистина изключително див и щастлив калпазан ,мъжко вълнисто папагалче, Саро. Вече сме на година и 1м. но енергията и щуротиите му нямат край. :) Нямаме някакви проблеми за сега, да ми е живо и здраво, той е принца в къщата, знаеме и няколко думи вече. 😀 Незнам много как се отглеждат тези папагалчета, но чета и се уча. Проблем ми е само как да го науча да яде пресни плодове и зеленчуци, яде само салатата, като лудо.. :) Слагам, постоят и ги изхвърлям. Незнам ако изкарам другата му храна, и оставя само прясна, като огладнее, дали ще я пробва?! Но и не искам да гладува :-\ Някой да каже има ли начин да го накарам, дори важното за тях варено яйце не иска . И другото, надявам се няма проблем да си лети свободен цял ден из дома, влиза в клетката само за ядене и спане 🙂
irina:
Здравей! Честит любимец!
За всяка нова храна, трябва постоянство в предлагането. Може да минат месеци, преди да се реши да опита нещо ново. Най-добре става, като му нанижеш на шишче за плодове и зеленчуци различни видове (по-шарени, ако може) и ги оставиш в клетката.Не е проблем да висят 4-5 часа. Другият вариант е да ядеш пред него и тогава от любопитство ще опита. Насила няма да стане.
Свободен из дома е прекрасно, но да има някой край него, за да се избегнат нещастни случаи (падане зад шкаф или пък надолу с главата в чаша вода- за съжаление, реални ситуации). Трябва също така, прозорци и врати да са много добре обезопасени,защото начинаещите стопани, поради липса на опит, често си изпускат папагалчетата и после много страдат. Вълнистите са супер активни и на секундата откриват откъде да се шмугнат и избягат!
Яйцето може да го предпочита нарязано или пък настъргано. Ако не е от домашна кокошка, по-добре да е пъдпъдъче.
EliFesta:
Много благодаря за съветите. Ще опитам настъргано яйце и на шиш плодовете, може и да стане този път 😀
Аз съм обезопасила стаята (хола) в която е лудетината, няма къде да се завре или нарани с нещо, затворено е всичко. Оставям го докато съм на работа, и знам че няма да е проблем, той има много работа около играчките си, и няма да скучае,+ радиото му свири, обича музика ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия