Автор Тема: Папагалски рецепти  (Прочетена 26349 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен len4ita

  • Папагал супергерой:)
  • *****
  • Публикации: 1,648
  • Рейтинг: 160
  • Пол: Жена
  • Флипи (12;м) и Блу (10;ж) - монашески папагали
Папагалски рецепти
« -: октомври 07, 2008, 03:49:01 pm »
Може би всеки от нас се е замислял да посготви това онова за специалното "човече" от семейното ято. Нека тук да бъде мястото, където можем да споделим рецепти, които сме приготвяли на папагалите. Ще копна малко текст от предната тема, където е рецептата ми за омлет с броколи (да не се чудят онези, които вече са го чели). Значи: едно яйце (може и черупка да сложите, но тогава преди това измийте яйцето отвън, не се знае къде е лежало), настърган морков, броколи нарязано на ситно - разбърква се и се пържи в обикновен тиган без мазнина (да, пада търкане после ).  Изстива малко (да не е горещо) и се поднася. Вместо морков и броколи може да се пъхнат разни други неща. Интересното тук е че могат да се скрият разни нещица,които пилето по принцип не обича много много (ние не сме големи любители на моркова примерно, и го ядем само в някаква комбинация, и задължително настърган). (рецептата е от The Healthy Bird Cookbook от Robin Deutsch).

Другото сготвено нещо,което ние обичаме да хапваме са разни варива, топлички,но не горещи - кафяв ориз,елда, пшеница,ръж, овесени ядки.

Идейка за нещо,което не се вари и т.н., но все пак тук ще е темата за рецепти.. ;D

Бананово изкушение  ;D

Смесват се просо, няколко семки,и каквито ядки ви се намират - ядките натрошени/нарязани на малки парченца (неосолени разбира се  :) ). Банана се овалва в тази смес, като лекичко се притиска, така че просото и ядките да полепнат по банана и дори може да ги набутате, за да са по-навътре и птичката определено да трябва да почопли банана преди да стигне до ядката. Това обаче го ползвам по-рядко и само като десерт  ;)

Също от време на време обичаме да пием липов чай,подсладен с мноого малко мед, топличък. Важно е да се смени след няколко часа, за да не се развият бактерии. Това за смяната важи и за всичките приготвени храни, независимо дали са варива, яйце, плодове... Готвените храни могат да се разделят на порцийки и да се съхраняват в хладилник/фризер/ няколко дена, и да се вади и размразява /притопля/ само порцийката, която ще се ползва. Ами засега това е от мен, че трябва да поработя  :D Ще се радвам и други да споделят техните идеи по темата  ;)

Неактивен Krassy

  • Новак:)
  • *
  • Публикации: 12
  • Рейтинг: 0
  • Пол: Жена
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #1 -: октомври 07, 2008, 10:20:53 pm »
Имам няколко рецепти които Мая или Милко са ми пращали преди в майлинг листа и ги копирвам:

БАНАНОВИ ЛАКОМСТВА
1-1/2 чаши смачкани узрели банани
1 чаена л. канела
3 чаша овес
1/2 чаша натрошени ядки (бадеми , орехи)
1/4 чаша ябълково пюре

Размесете добре съставките. С лъжичка разсипете върху ненамазана с
мазнина тавичка за печене. Натиснете с вилица върху всяко купче смес.
Печете при 200 `С за 15 мин. Оставете да се охлади във фурната.
Съхранявайте в затворени съдове, където не влиза въздух. От дозата
излизат около 20 сладкишчета.

Салати:
Салатите имат една постоянна
част, която присъства всеки ден и други съставки, които им поднасям
през няколко дни. Например ако днес им дам краставица, утре ще е
тиквичка, други ден маруля и т.н. Всичко режа на малки парченца, но
не стържа на ренде, защото изтичат соковете.
А всеки ден получават морков - съров, нарязан на ситно (като за
супа), малко парче хляб, накиснат всеки път във различна течност -
днес е мляко, утре е вода ( например с витамини в нея)
други ден е вода с чесън, след това вода с мед, после хляба е сух и
t.h.
Всеки ден им давам по мъничко варено яйце, като правя почивка на
всеки 4-5 дни и прескачам 2 дни без яйце.
И съ5то така всеки ден (задължително) имат по един голям сноп зелени
треви, глухарчета, върбови клонки, 6тир и др. и по една шепа кълнове.
Храната я поднасям по следния начин:
На дъното на хранилката слагам сухата смес от семена.
Върху тях слагам кълновете. След това върху кълновете - парченцата
варено яйце, моркова, тиквичката и т.н.
Върху тях слагам парченцето хляб и най отгоре - снопчето зелени
стебла.
Получава се пака че в хранилката се вижда само зеленото.
Когато имам нови птици се получава следното:
Приближаване и проучване на зеленината. Подръпване, игра, пробване
дали се яде и т.н.
Някои прояждат веднага, други само опитват да играят. Ровейки в
хранилката обаче, те развалят моята подредба и отдолу се показват
парченцата хляб, яйцето, тиквичката, морковите и т.н.
Следва проучване и на този пласт. И тук е същото, някое се изяжда,
някое се хвърля.
Но ровейки те постепено забелязват кълновете. До сега не съм попадала
на птица, която да не яде кълнове. (давам им предимно покълнала
пшеница и сравнително рядко други видове като царевица, слънчоглед,
овес и т.н.)
Похапвайки и ровейки из кълновете, те най после стигат до така
мечтаните просо, овес и слънчоглед.
Когато имам по-плашлива птица - променям леко подредбата, така че
различните пластове да "прозират" и между зеленината и другите
съставки да се вижда, че най-отдолу са семената.



Пласт 1 (слой на дъното) – нарязани листни зеленчуци, които променям всяка седмица.  Една седмица например ползвам collard greens[v] и магданоз и синап, а през следващата бих ползвала Swiss chard [vi], kale[vii] и листа от глухарче

Пласт 2 – нарязани (1/2 до 1 см кубчета) зеленчуци, например който и да е от следните: брюкселско зеле, тиквички и други видове летни тикви, jicama[viii], червени или зелени пиперки, пресни люти чушки, chayote squash[ix], зелен боб, пресен грах, краставица, кервиз, анасонов корен и т.н.

Пласт 3 – нарязани броколи и нарязани на лентички моркови

Пласт 4 – сухи, неварени макаронени изделия. Те ще абсорбират част от влагата от салатата и ще станат приятно омекнали

Пласт 5 – варен боб. Обикновено купувам от готовите миксове за супа от 13 или 17 вида боб, който накисвам една нощ, изплаквам и след това варя в продължение на около 35 минути, след което го изсушавам

Пласт 6 – смес от нарязани ябълки, портокали и цели зърна грозде

Пласт 7 – замразени зеленчукови смески

След това поставям контейнерите в хладилник (не фризер!!!)

Салатата се запазва прясна в контейнерите в продължение на до седем дни по следните причини:  Първо, салатите на пластове по принцип се запазват пресни по-дълго време.  Второ, сокът от портокал се процежда надолу през пластовете и леко подкислява цялата салата.  Замразените зеленчуци поставени най-отгоре охлаждат допълнително сместа моментално (студеният въздух слиза надолу, докато топлият се качва нагоре)  Също така, измивам всички плодове, зеленчуци и листа с Oxyfresh Cleansing Gele, който не само ги изчиства, но също има и антибактериален ефект.

Употреба: всяка сутрин изпразвам един контейнер в голям съд за разбъркване.  В този момент обикновено добавям други храни, които евентуално не могат да издържат толкова дълго, или остават пресни в салатата като например: меки плодове (боровинки, праскови, сливи, киви, пъпеш и т.н.), кълнове или варени зърна (амаранта, quinoa, кафяв ориз, ечемик и т.н.).  Понякога, за да предизвикам допълнително малко вълнение, пъхвам в салатата парченца ядки – например орехови.  Обикновено давам ядки отделно, но обичам да ползвам тази прясна салата също и за да изненадам приятно папагалите.
Krassy

Неактивен Милко

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 4,317
  • Рейтинг: 421
  • Пол: Мъж
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #2 -: октомври 07, 2008, 10:36:00 pm »
Имам няколко рецепти които Мая или Милко са ми пращали преди в майлинг листа и ги копирвам:

БАНАНОВИ ЛАКОМСТВА
1-1/2 чаши смачкани узрели банани

Ако не се лъжа тези рецепти са на Пам Кларк от статията й за храненето (Оптималната среда - Част II - Хранене ;) )

Пълната статия може да се намери тук:

http://www.papagalibg.com/articles/optimalenvironment2.html

Впрочем...няма статия на Памела Кларк, която да не си струва да прочете човек :) При всеки прочит откривам по нещо много важно, което съм пропуснал при предишното четене. Изключителен познавач на папагалите!

Поздрави,
Милко
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен len4ita

  • Папагал супергерой:)
  • *****
  • Публикации: 1,648
  • Рейтинг: 160
  • Пол: Жена
  • Флипи (12;м) и Блу (10;ж) - монашески папагали
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #3 -: октомври 07, 2008, 10:54:56 pm »
Сега изрових смеската на Милко от мейлинг листа. Надявам се , че няма нищо против да я пост-на тук:
Цитат
Смеската, което правя съдържа зрял боб, пшеница, овес,
ечемик, ориз, леща и малко кус-кус. По възможност зърнените да са живи. Съотношение не спазвам. Сварявам ги съвсем леко, изцеждам ги и така му давам. Много обича тази смес, особено ако я затопля леко преди да му я дам  :) Сварявам повечко и го съхранявам в хладилника. Бобът го варя и го държа отделно от останалото, понеже той най-бързо се вкисва и разваля и останалата храна, ако е предварително смесен с нея.
Възнамерявам сега да добавя към съставките и елда, киноа и амарант - стига да ги намеря;)

Аз обаче не успях да намеря киноа и амарант в здравословните магазини тука :( Ако в бъдеще се появят може да ги пробваме и ние.

Неактивен Милко

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 4,317
  • Рейтинг: 421
  • Пол: Мъж
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #4 -: октомври 07, 2008, 11:01:15 pm »
Аз също не намерих! Нито киноа, нито амарант ??? Може би трябва да си призная, че и кой знае колко не съм обикалял да търся де...щото и не знам къде да търся ???

За храна - мисля, че Джаки е голям фен на всякаква топла храна. Като казвам топла - в никакъв случай не гореща, защото може да се увреди сериозно пилето... Най-лесно ми е правенето на морков или батат. Ако е морков отрязвам от един дебел морков парче около 2 см дебело. Слагам го за 60 секунди в микровълновата в съвсем малко вода. След това го охлаждам до около 40оС и му предлагам. То е смучене, то е хапване, то е кеф ;D По същия начин с батат, само че той се сварява малко по-бързо от моркова. Всъщност, целта не е да се свари а леко да се размекне и да се затопли.

Поздрави,
Милко
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен Krassy

  • Новак:)
  • *
  • Публикации: 12
  • Рейтинг: 0
  • Пол: Жена
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #5 -: октомври 07, 2008, 11:01:27 pm »
Милко,
може и от статията да е, но тъй като нямах спомени от къде я имам, я преписах на теб или Мая  ;)
Krassy

Неактивен gpogojeva

  • Клуб Алекс
  • ***
  • Публикации: 14,447
  • Рейтинг: 875
  • Пол: Жена
    • жако Поли и Папи
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #6 -: октомври 07, 2008, 11:09:08 pm »
Елда, киноа и амарант търсете във магазините за здравословни храни или диетичните щандове на големите магазини. Мога да кажа в Пловдив къде има (магазина до Дома на техниката), за София съм сигурна, че има, но в момента не мога да кажа къде ако искате ще потърся инфо.
Елдата и киноа-то ги лапа с голям апетит, амарант още не съм му давала.

Поздрави Галя и Поли

Неактивен Милко

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 4,317
  • Рейтинг: 421
  • Пол: Мъж
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #7 -: октомври 07, 2008, 11:15:28 pm »
Милко,
може и от статията да е, но тъй като нямах спомени от къде я имам, я преписах на теб или Мая  ;)

Никакъв проблем Краси ;D Това е добра информация, полезна - без значение от къде ;) Просто исках да отдам дължимото на авторката, затова го споменах :)

Поздрави,
Милко
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен len4ita

  • Папагал супергерой:)
  • *****
  • Публикации: 1,648
  • Рейтинг: 160
  • Пол: Жена
  • Флипи (12;м) и Блу (10;ж) - монашески папагали
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #8 -: октомври 07, 2008, 11:31:48 pm »
Елда, киноа и амарант търсете във магазините за здравословни храни или диетичните щандове на големите магазини.

При нас в Търново няма  :( Елда има навсякъде, но другите две..проверих и на двата здравословни магазина, и по щандовете гледах по суперите...ц. Ще се надявам, че за в бъдеще ще заредят. Или пък направо мога да си изкрънкам от здравословните магазини да заредят няколко бройки  ;) Преди така чист ябълков оцет си бях изпросила  :) А елдата и на нас много ни се услажда.

Неактивен Милко

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 4,317
  • Рейтинг: 421
  • Пол: Мъж
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #9 -: октомври 07, 2008, 11:53:13 pm »
Впрочем, пробвали ли сте кедрови ядки (pine nuts, cedar nuts)? Можете да ги видите тук:

http://tinyurl.com/4mcodq

Най-любимото лакомство на жаката на всичките ми познати в Америка са тъкмо тези ядки! Джаки не иска и да ги помирише! Никой от познатите не може да ми повярва... Пращаха ми и от там - да не би тези нашите да са нещо различни - нулев интерес! Изхвърлил съм поне 300 - 400 грама до сега (аз лично не съм им фен никак). Някой от вас пробвал ли е да ги дава на папагала като лакомство? В повечето случаи би трябвало да работят за тази цел ;D Малко са скъпи (обикновено 50 лв/кг), но за лакомство са най-използвани с жако ;D Не и с Джаки...

Поздрави,
Милко
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен len4ita

  • Папагал супергерой:)
  • *****
  • Публикации: 1,648
  • Рейтинг: 160
  • Пол: Жена
  • Флипи (12;м) и Блу (10;ж) - монашески папагали
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #10 -: октомври 08, 2008, 12:06:36 am »
Впрочем, пробвали ли сте кедрови ядки (pine nuts, cedar nuts)?

Да, в храната на Versele Laga ги има тези ядки (ех..колко се чудих какви са тези ядки  :-[ и чак сега като видях на снимката разбрах, че са кедрови ядки, даже ходих да проверя съдържанието на пакета пак да съм сигурна, че го има като съставка) и Флипи си ги хапва с голям апетит. Нас пък ни е страх от сушена люта чушка (пак я има в храната)...като му дам обикновена люта чушка я яде, като е суха го е страх и сега я ползваме за плашило  ;D

Неактивен gpogojeva

  • Клуб Алекс
  • ***
  • Публикации: 14,447
  • Рейтинг: 875
  • Пол: Жена
    • жако Поли и Папи
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #11 -: октомври 08, 2008, 12:08:03 am »
В Пловдив май не съм виждала, въпреки че един доста добре зареден магазин за ядки е точно до работата ми и редовно го наобикалям

Неактивен Милко

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 4,317
  • Рейтинг: 421
  • Пол: Мъж
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #12 -: октомври 08, 2008, 12:21:21 am »
В Пловдив май не съм виждала, въпреки че един доста добре зареден магазин за ядки е точно до работата ми и редовно го наобикалям

Би трябвало да ги имат - иди питай и пробвайте ;) По София ги има поне от 3 години. Много ми е интересно каква ще е реакцията :) Масово жаката ги обожават, но има единици като моя Джаки, дето не искат да чуят за тях ::) Освен всичко те са и полезни, така че с един удар два заека ;D

Милко
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен Милко

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 4,317
  • Рейтинг: 421
  • Пол: Мъж
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #13 -: октомври 08, 2008, 12:23:37 am »

Да, в храната на Versele Laga ги има тези ядки (ех..колко се чудих какви са тези ядки  :-[ и чак сега като видях на снимката разбрах, че са кедрови ядки, даже ходих да проверя съдържанието на пакета пак да съм сигурна, че го има като съставка) и Флипи си ги хапва с голям апетит. Нас пък ни е страх от сушена люта чушка (пак я има в храната)...като му дам обикновена люта чушка я яде, като е суха го е страх и сега я ползваме за плашило  ;D

 ;D И Джаки не пипва сушена чушка. Има я и в храната на Падован. Обаче за свежа чута люшка... ела да видиш каква е лакомия :o И ние като Галя и Поли - да не е после наоколо човек при раздаването на целувките  :o ;D

Милко
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен gpogojeva

  • Клуб Алекс
  • ***
  • Публикации: 14,447
  • Рейтинг: 875
  • Пол: Жена
    • жако Поли и Папи
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #14 -: октомври 08, 2008, 12:32:01 am »
Ние пък не подбираме лапаме и пресни и сушени. В къщи сме на безотпадна технология който не успее да си пребори чушката има кой да му я дояде  ;D

Неактивен gpogojeva

  • Клуб Алекс
  • ***
  • Публикации: 14,447
  • Рейтинг: 875
  • Пол: Жена
    • жако Поли и Папи
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #15 -: октомври 09, 2008, 01:21:43 pm »
Киноа имало в магазин БиоМаг, намира се на площад Журналист в София

Неактивен Милко

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 4,317
  • Рейтинг: 421
  • Пол: Мъж
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #16 -: октомври 09, 2008, 08:16:22 pm »
Киноа имало в магазин БиоМаг, намира се на площад Журналист в София

Това не ми е далеч... Бих могъл да мина от там някой ден. Площад Журналист нали е бившата Йорданка Николова? Колелото долу под Семинарията? На Христо Смирненски?

Мерси, Галя!
Милко
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен gpogojeva

  • Клуб Алекс
  • ***
  • Публикации: 14,447
  • Рейтинг: 875
  • Пол: Жена
    • жако Поли и Папи
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #17 -: октомври 09, 2008, 09:52:59 pm »
Ооооо за София не ме питай не съм влизала в града от татово време :-[ Информацията ми я дадоха от един форум за здравословно хранене (на хора)  ;D

Неактивен gpogojeva

  • Клуб Алекс
  • ***
  • Публикации: 14,447
  • Рейтинг: 875
  • Пол: Жена
    • жако Поли и Папи
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #18 -: октомври 16, 2008, 11:31:25 pm »
Пробвахме кедрови ядки - днес открих в един диетичен магазин и му купих (е не само за него де  ;D) нахвърли им се като невидял, ама много скъпи та ще е само за глезотия  ;)

Неактивен BEBO

  • Същински папагал:)
  • ***
  • Публикации: 762
  • Рейтинг: 32
  • Пол: Жена
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #19 -: януари 03, 2009, 04:30:14 pm »
Вчера купих зърна Соя от Пикадили /много се изкушавам да купувам такива неща за Бебо/, на пакета пише че са за варене или покълване /ясно е че те не предполагат, че ще ги консумира папагал и няма как да стане да са сурови/, но мисълта ми е някой давал ли е такова нещо на папагала си. Умирам от желание да му дам да пробва, но също така и ме е страх, защото никъде не съм чела досега някой да е давал такова нещо. Изглеждат много апетитни на външен вид за чоплене  ;D, ще чакам с нетърпение някой да каже нещо, че да го черпя тази вечер  ;)

Неактивен gpogojeva

  • Клуб Алекс
  • ***
  • Публикации: 14,447
  • Рейтинг: 875
  • Пол: Жена
    • жако Поли и Папи
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #20 -: януари 03, 2009, 06:12:04 pm »
Ами щом са за покълване значи са сурови и въпреки, че не съм давала не виждам причини да не може да се дават все пак е бобово а те бобови ядат.

Току що като се разрових намерих това: "По-другому обстоит дело, когда речь идет о бобах сои: они часто содержат так называемые замедлители, которые мешают белковому обмену веществ, что может привести к проблемам со здоровьем особенно у молодых птиц (Гинсберг, 1992, Вит, 1993). Так, высокое содержание замедлителей протеазов, которые есть только в соевых бобах, и приводит к неприятностям, если сою дают в сыром виде (Ерох, 1993). Это касается и сырого соевого шрота, который часто используется в качестве дополнительного корма при ручном вскармливании попугаев. Я тоже совершил эту ошибку при ручном вскармливании гиацинтовых ар. Когда я ввел в корм для вскармливания соевый шрот, птенцы прекратили набирать вес. После долгого поиска причин остановки набора веса и найденных пояснений в соответствующей литературе я сразу удалил соевый шрот из рациона - и уже через два дня малыши опять начали набирать вес. То есть сою лучше не использовать в качестве корма для растущих восприимчивых птенцов. При варке вредные субстанции должны разрушаться, но все же, кажется, это не всегда так. При этом бобы сои темнеют при нагревании или поджаривании, по этому признаку и узнаешь, что они пригодны к употреблению. Ближайшие родственники сои, такие, как фасоль золотистая (Маш) или коровий горошек (Vigna catjang) содержат меньше этих замедлителей и поэтому их можно скармливать птицам."
Превод от немски от книгата на Ханс-Юрген Кюнне (ФРГ 2000г.)"Хранене на папагали"
Превода на руски е на Роман Попов
С две думи соята съдържа вещества които забавят обмена на протеините поради което не е желателно да се дава на подрастващи папагали в суров вид. Аз лично за да се застраховам бих я давала само прораснала.

Галя и Поли

Неактивен BEBO

  • Същински папагал:)
  • ***
  • Публикации: 762
  • Рейтинг: 32
  • Пол: Жена
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #21 -: януари 03, 2009, 07:11:30 pm »
Благодаря много, ще пробвам в такъв случай да покълне, ако някой още нещо знае или е давал ще чакам да ми напишете.  :)

Неактивен BEBO

  • Същински папагал:)
  • ***
  • Публикации: 762
  • Рейтинг: 32
  • Пол: Жена
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #22 -: февруари 01, 2009, 10:12:26 pm »
Вчера едни добри хорица от село ми дадоха за папагалчо слънчогледове семки и царевица. Не знам тези, които са ни в пакетите ни с храната дали са минали някаква преработка за обезпаразитяване или нещо подобно и дали е добра идея да давам такива селски продукти без никакъв санитарен контрол  ???

П.С. Мъча се да си задавам въпросите в някои вече съществуващи подобни теми, за да не отварям нови хиляди за да попитам просто нещо.

Неактивен maya

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 987
  • Рейтинг: 94
  • Пол: Жена
  • развъждам вълнисти папагалчета, корели и др.
    • Портал за озеленяване, градини, ландшафт, строителство и екология
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #23 -: февруари 02, 2009, 09:26:41 am »
Вчера едни добри хорица от село ми дадоха за папагалчо слънчогледове семки и царевица.

Това определено не е добра идея.

За да даваш семена "взети от село" трябва да си сигурна че не са били обработвани с химически препарати.

Семена, които са предназначени за засяване, почти задължително се обработват с препарати против болести и др., което означава че ако са ти дали семена, които са били предназначени за посев, /например от някоя кооперация/, рискуваш да си отровиш птицата.
Но ако са ти дали семена от количествата, които са оставени за изхранване на животните - нямаш проблеми.

Ако тези хора сами са отгледали слънчогледа и царевицата или знаят произхода им и са сигурни, че не са третирани с хербициди и др., няма проблем да се използват за храна за птици.
Може би едно хубаво измиване в гевгир, под струята на чешмата, ще е от полза все пак, защото по селата често при съхранение на фуражите, не се осигурява достатъчно контрол и се случва по някоя и друга мишка да кръстосва там.
« Последна редакция: февруари 02, 2009, 09:29:30 am от maya »

Неактивен BEBO

  • Същински папагал:)
  • ***
  • Публикации: 762
  • Рейтинг: 32
  • Пол: Жена
Re: Папагалски рецепти
« Отговор #24 -: февруари 02, 2009, 11:27:02 am »
Благодаря много! Попитах, всичко е под контрол  ;D