Имам няколко рецепти които Мая или Милко са ми пращали преди в майлинг листа и ги копирвам:
БАНАНОВИ ЛАКОМСТВА
1-1/2 чаши смачкани узрели банани
1 чаена л. канела
3 чаша овес
1/2 чаша натрошени ядки (бадеми , орехи)
1/4 чаша ябълково пюре
Размесете добре съставките. С лъжичка разсипете върху ненамазана с
мазнина тавичка за печене. Натиснете с вилица върху всяко купче смес.
Печете при 200 `С за 15 мин. Оставете да се охлади във фурната.
Съхранявайте в затворени съдове, където не влиза въздух. От дозата
излизат около 20 сладкишчета.
Салати:
Салатите имат една постоянна
част, която присъства всеки ден и други съставки, които им поднасям
през няколко дни. Например ако днес им дам краставица, утре ще е
тиквичка, други ден маруля и т.н. Всичко режа на малки парченца, но
не стържа на ренде, защото изтичат соковете.
А всеки ден получават морков - съров, нарязан на ситно (като за
супа), малко парче хляб, накиснат всеки път във различна течност -
днес е мляко, утре е вода ( например с витамини в нея)
други ден е вода с чесън, след това вода с мед, после хляба е сух и
t.h.
Всеки ден им давам по мъничко варено яйце, като правя почивка на
всеки 4-5 дни и прескачам 2 дни без яйце.
И съ5то така всеки ден (задължително) имат по един голям сноп зелени
треви, глухарчета, върбови клонки, 6тир и др. и по една шепа кълнове.
Храната я поднасям по следния начин:
На дъното на хранилката слагам сухата смес от семена.
Върху тях слагам кълновете. След това върху кълновете - парченцата
варено яйце, моркова, тиквичката и т.н.
Върху тях слагам парченцето хляб и най отгоре - снопчето зелени
стебла.
Получава се пака че в хранилката се вижда само зеленото.
Когато имам нови птици се получава следното:
Приближаване и проучване на зеленината. Подръпване, игра, пробване
дали се яде и т.н.
Някои прояждат веднага, други само опитват да играят. Ровейки в
хранилката обаче, те развалят моята подредба и отдолу се показват
парченцата хляб, яйцето, тиквичката, морковите и т.н.
Следва проучване и на този пласт. И тук е същото, някое се изяжда,
някое се хвърля.
Но ровейки те постепено забелязват кълновете. До сега не съм попадала
на птица, която да не яде кълнове. (давам им предимно покълнала
пшеница и сравнително рядко други видове като царевица, слънчоглед,
овес и т.н.)
Похапвайки и ровейки из кълновете, те най после стигат до така
мечтаните просо, овес и слънчоглед.
Когато имам по-плашлива птица - променям леко подредбата, така че
различните пластове да "прозират" и между зеленината и другите
съставки да се вижда, че най-отдолу са семената.
Пласт 1 (слой на дъното) – нарязани листни зеленчуци, които променям всяка седмица. Една седмица например ползвам collard greens[v] и магданоз и синап, а през следващата бих ползвала Swiss chard [vi], kale[vii] и листа от глухарче
Пласт 2 – нарязани (1/2 до 1 см кубчета) зеленчуци, например който и да е от следните: брюкселско зеле, тиквички и други видове летни тикви, jicama[viii], червени или зелени пиперки, пресни люти чушки, chayote squash[ix], зелен боб, пресен грах, краставица, кервиз, анасонов корен и т.н.
Пласт 3 – нарязани броколи и нарязани на лентички моркови
Пласт 4 – сухи, неварени макаронени изделия. Те ще абсорбират част от влагата от салатата и ще станат приятно омекнали
Пласт 5 – варен боб. Обикновено купувам от готовите миксове за супа от 13 или 17 вида боб, който накисвам една нощ, изплаквам и след това варя в продължение на около 35 минути, след което го изсушавам
Пласт 6 – смес от нарязани ябълки, портокали и цели зърна грозде
Пласт 7 – замразени зеленчукови смески
След това поставям контейнерите в хладилник (не фризер!!!)
Салатата се запазва прясна в контейнерите в продължение на до седем дни по следните причини: Първо, салатите на пластове по принцип се запазват пресни по-дълго време. Второ, сокът от портокал се процежда надолу през пластовете и леко подкислява цялата салата. Замразените зеленчуци поставени най-отгоре охлаждат допълнително сместа моментално (студеният въздух слиза надолу, докато топлият се качва нагоре) Също така, измивам всички плодове, зеленчуци и листа с Oxyfresh Cleansing Gele, който не само ги изчиства, но също има и антибактериален ефект.
Употреба: всяка сутрин изпразвам един контейнер в голям съд за разбъркване. В този момент обикновено добавям други храни, които евентуално не могат да издържат толкова дълго, или остават пресни в салатата като например: меки плодове (боровинки, праскови, сливи, киви, пъпеш и т.н.), кълнове или варени зърна (амаранта, quinoa, кафяв ориз, ечемик и т.н.). Понякога, за да предизвикам допълнително малко вълнение, пъхвам в салатата парченца ядки – например орехови. Обикновено давам ядки отделно, но обичам да ползвам тази прясна салата също и за да изненадам приятно папагалите.