Папагали в България

Всичко за папагалите => Цели, организация и правила на форума => Темата е започната от: Милко в септември 09, 2008, 11:01:49 pm

Титла: За форума
Публикувано от: Милко в септември 09, 2008, 11:01:49 pm
Папагали в България е форум към едноименния сайт (http://www.papagalibg.com/index.php), посветен на отглеждането на папагали домашни любимци.

Основен фокус в този форум са грижите, които трябва да полагаме в домовете си, както и методите на обучение и възпитание на папагалите. Непрекъснато се учим да уважаваме и да разбираме поведението им така, че да изградим доверие между птицата и стопанина.

Вярваме, че папагалите се нуждаят най-много от няколко основни неща: 1. Разнообразна храна; 2. Умствени и физически упражнения - много играчки и занимания; 3. Летенето е основна характеристика на птиците, която е желателно да запазим и развием в максимална степен, доколкото условията в дома позволяват това; 4. Положителни контакти с хора и други изживявания след периода на първоначална адаптация в дома (което може да трае месеци) имат особено благотворно влияние за развитието на жизнерадостни птици, които не се страхуват от заобикалящата ги среда, а я приемат с радост като нормална; 5. Редовното къпане на птиците и осигуряване на слънце и чист въздух са от голяма важност за доброто им здраве.

Отглеждането и обучаването на птиците, според нас, е въпрос на постоянство с много любов и разбиране винаги, когато сме около тях. Целта ни е да прилагаме единствено положителни методи на обучение на животните като се стремим винаги да избягваме наказанието и принудата като възпитателни средства. Ние не предлагаме бързи решения за създаване на перфектния папагал домашен любимец. Сред нас във форума има ветеринарни лекари, които помагат със знанията и опита си на доброволни начала. Членовете на форума, които демонстрират траен интерес към темите за папагалите, имат познания и ги споделят с останалите съфорумци са обединени в група, наречена "Клуб Алекс" (http://www.papagalibg.com/forum/index.php/topic,1115.0.html) (на името на папагала Алекс (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81_%28%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BB%29), който спомогна много за изучаване интелекта на папагалите).

Преди да бъде създаден този форум, на негово място функционираше мейлинг лист (http://pets.groups.yahoo.com/group/parrotsinbulgaria/) (от 2003 година). За 5-годишното си съществуване архивът на този мейлинг лист се обогати с над 12,500 поста от над 300 члена. Практически всички теми свързани с живота, обучението, здравето, развитието, развъждането, социализацията и опитомяването на папагалите, интересни случки, първи дни в дома и т.н. са коментирани подробно. За съжаление все още не съм намерил начин да направя този архив достъпен в подходящ формат. Който пожелае може да се регистрира в мейлинг листа за да ползва архива, но моля всеки, който има въпрос или иска да сподели свой опит или знания за папагалите да прави това в този форум, а не в мейлинг листа.

Моля, запознайте се с правилата на форума (http://www.papagalibg.com/forum/index.php?topic=338.0) преди да публикувате първия си пост.

На всички желая приятни и ползотворни контакти във форума!

Милко