Папагали в България

Всичко за папагалите => Общо за папагалите => Статии за видове папагали => Темата е започната от: Николай в март 13, 2011, 03:54:57 pm

Титла: Най-големите папагали - АРА
Публикувано от: Николай в март 13, 2011, 03:54:57 pm
(http://rpmedia.ask.com/ts?u=/wikipedia/commons/thumb/d/dd/Scarlet_Macaw_and_Blue-and-gold_Macaw.jpg/180px-Scarlet_Macaw_and_Blue-and-gold_Macaw.jpg)

Папагалите Ара (Psittacidae), наричани още макау (Мacaw на английски) са най-големите папагали познати на хората. Шест от тях са групирани като "macaw" : Ara, Anodorhynchus, Cyanopsitta, Primolius, Orthopsittaca, и Diopsittaca. Естественото им местообитание е в Мексико, Централна и южна Америка и някога на Карибите. имат големи и тъмни (обикновенно черни) и относително светли човки. Най-големите от тях са Хиацинтовите ари, които са покрити в син цвят с черни човки. Най-тежките папагали са арите Буфон.
Има цели 18 видa макау, включително изчезнали и застрашени от изчезване. Тези папагали са моногамни и двойките им често живеят заедно през целия си живот. Снасят от 2 до 4 яйца и се хранят и от двамата родители в период от три до три месеца и половина. Папагалите Ара имат най-големите глави и човки в сравнение с всички други видове папагали. Известни са с това, че се приспособяват много лесно и бързо заучават нови навици на поведение и могат да научат голям брой думи. Според специалисти в областта на поведението на тези папагали, те често се случва да симулират нападение на хора без да ги докосват, а просто блъфирайки с цел да видят каква ще е реакцията на стопанина им. Ако дадения човек реагира страхливо на тези набези, то птицата може да реши, че е господаря на къщата. Тези птици обичат драмата и малко са нещата, които могат да ги развеселят повече от това да ядосват своите стопани.

(http://macaw.pbworks.com/f/Scarlet_Macaw.jpg)

Както всеки папагал, така и папагалите Ара имат нужда да поддържат човката си здрава. Винаги трябва да имат играчки, които да унищожават и всеки ден да дъвчат дърво за да поддържат големите си човки. Много хора се оплакват от невъзможното крещене на арите си. Винаги трябва да имате в предвид, че дори да подрежете добре крилата му, то папагалът  може би отново ще може да литне, така че ако излизате навън с него трябва да е винаги под ваш контрол.

Хиацинтовата Ара е изключително рядък и застрашен вид. Популацията му наброява едва 300 птици,а цената им на черно достига 15 000 евро. Може би най-типично за папагалите ара е тяхното ярко оперение, което се различава при отделните видове. В украсата на перата им преобладават червени, зелени, сини, жълти и оранжеви краски. Липсва ясно изразен полов диморфизъм, оперението е еднакво при мъжките и женските индивиди. Типичен за арите е масивният и тежък клюн, който е извит дъговидно, като горната му част е по-тънка и заострена, а долната по-масивна и широка. Менюто им включва различни семена и плодове - царевица, слънчоглед, орехи, фъстъци, череши и грозде (в домашни условия) Добре е да се спомене,че в България има няколко частни ферми, в които успешно се размножават някои видове Ара, най вече синьо-жълта и зеленокрила. Папагалите Ара са едни от най-дълголетните не само сред птиците, а и в животинският свят въобще. Някои видове могат да живеят над 70-90 години. Поради това тези папагали са обект на изследване от страна на учените, които се опитват да разберат причината, поради която Ара живеят толкова дълго, тъй като геномът им е по-малък в сравнение с този на други дълголетни животни. Засега обаче тайната на дълголетието при птиците не е известна.

(http://ibc.lynxeds.com/files/pictures/Hyacinth-Macaw.jpg)

П.П. Надявам се, че статията ви е харесала. За всякакви въпроси относно тези папагали можете да пишете свободно в тази тема.
Титла: Re:Най-големите папагали - АРА
Публикувано от: Velislav99 в март 22, 2011, 09:35:36 pm
темата е добра.и полезна
Титла: Re:Най-големите папагали - АРА
Публикувано от: Милко в март 31, 2011, 09:24:35 pm
Браво Вихър!
Чудесна идея да има теми за отделни видове с информация за съответния вид ;D