Папагали в България е форум към едноименния сайт, специализиран по отношение на отглеждането на папагали домашни любимци.

Основен фокус в този форум са грижите, които е нужно да полагаме в домовете ни, както и методите на обучение и възпитание на тези животни. Непрекъснато се учим да уважаваме и да разбираме поведението им така, че да изградим доверие между птицата и стопанина.

Вярваме, че папагалите се нуждаят най-много от няколко основни неща:
1. Богата и разнообразна храна; 2. Умствени и физически упражнения - много играчки и занимания; 3. Летенето е основна характеристика на птиците, която е желателно да запазим и развием в максимална степен, доколкото условията в дома позволяват това; 4. Положителни контакти с хора и други изживявания след периода на първоначална адаптация в дома (което може да трае месеци) имат особено благотворно влияние за развитието на жизнерадостни птици, които не се страхуват от заобикалящата ги среда, а я приемат с радост като нормална; 5. Редовното къпане на птиците и осигуряване на максимално много слънце и чист въздух са от голяма важност за доброто им здраве.

Отглеждането и обучаването на птиците, според нас, е въпрос на постоянство с много любов и разбиране винаги, когато сме около тях. Целта ни е да
прилагаме единствено положителни методи на обучение на животните като се стремим винаги да избягваме наказанието и принудата като възпитателни средства. Ние не предлагаме бързи решения за създаване на перфектия папагал домашен любимец. За най-голямо съжаление, сред нас все още няма ветеринарни лекари специалисти по птиците, но се надяваме и това да стане в скоро време!

Всеки, който споделя тези разбирания е добре дошъл сред нас.

Преди да бъде създаден този форум, на негово място функционираше
мейлинг лист (от 2003 година). За 5-годишното си съществуване архивът на този мейлинг лист се обогати с над 12,500 поста от над 300 члена. Практически всички теми свързани с живота, обучението, здравето, развитието, развъждането, социализацията и опитомяването на папагалите, интересни случки, първи дни в дома и т.н. са коментирани подробно. За съжаление все още не съм намерил начин да направя този архив достъпен в подходящ формат за този форум. Който пожелае може да се регистрира в мейлинг листа за да ползва архива, но моля всеки, който има въпрос или иска да сподели свой опит или знания за папагалите да прави това в този форум, а не в мейлинг листа.

На всички желая приятни и ползотворни контакти във
форума!

Милко

 

Интернет форум

Папагали в България