Автор Тема: Здравейте и от нас ! Кори-кафявоуха пирура  (Прочетена 5614 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Anbuch

• Новак:)
  • *
  • Публикации: 13
  • Рейтинг: 3
    • Кафявоуха Пирура
От около 12 часа си имаме този малък сладур! Направо съм шокиран от привързаността му към непознати хора като нас. За сега всичко изглежда наред с едно изключение което малко ме притеснява ,макар да съм наясно че е твърде рано да си правя генерални изводи. Папагалчето е доста игриво и любопитно , яде настървено , дава да го галим и чешем ,обикаля из новата си клетка с интерес ,не прави сцени като се опитаме да го приберем (явно си я харесва),не се плаши дето се вика от нищо ,яде слънчоглед и ябълки подадени му с ръка ,а най-голямата атракция за него е червената коса на съпругата ми. Но да се спра и на проблема :
Ами....хапе - по точно разбирам ,че не го прави с цел да ни нарани а с изследователска цел  ,защото до сега не се е случило да кацне на някой и да го стисне директно с човка ,а прави следното: Първо едва докосва с човка пръста или ухото на "жертвата" си ,после го близва 2-3 пъти с език и накрая забива човката. Казаха ни до го почукваме с пръст по човката ако стиска силно ,ама нещо хич не се респектира от това .Правя го съвсем леко, не искам ,а и не мога да го направя по-силно. Всъщност проблема не е толкова за нас ,а за сина ми който е на 7 години и като вижда какво става ,се страхува да доближи папагала.Нещо някакви идеи и съвети?
Ето няколко снимчици:

Неактивен Dido4ka

• *
  • Публикации: 6
  • Рейтинг: 0
    • Кики - жълт малък Александър
Re: Здравейте и от нас ! Кори-кафявоуха пирура
« Отговор #1 -: юли 31, 2011, 09:09:34 am »
Добре дошли! Кори е голямо сладурче! Прекрасно е, че толкова бързо се е отпуснал и можете да го галите и да му се раздвате от близо.
Не съм от най-компетентните, но предполагам, че хапането ще отшуми. Сигурно изпробва вашите реакции. Сина Ви просто да бъде внимателен. Моята голяма дъщеря/6г./ също се страхува да не я ухапе нашия Кики и затова засега не бърка в клетката. 
Пожелавам Ви бързо стравяне с хапането.  :D

Неактивен Милко

• Administrator
  • Публикации: 4,318
  • Рейтинг: 422
    • Джаки (жако) и Лари (корела)
    • Папагали в България
« Отговор #2 -: юли 31, 2011, 12:02:44 pm »
Много хубаво пиле :) Да ви е живо и здраво! :) И да разказвате повече за преживяванията с него ;)

От това, което разказваш изглежда, че това наистина е "изследователско" хапане. Но дори изследователско, то си е хапане и не бива да бъде насърчавано по никакъв начин. Предлагам ви няколко тактики:

(i) ако решите да прилагате лека форма на наказание (което са ви посъветвали), трябва да я прилагате решително и без колебание с ясната цел, че искате да причините неудобство, неприятно усещане у папагала. Само така можете да постигнете резултат за ограничаване на хапането (но неясно какви странични и други ефекти покрай това).  Ако прилагате "леко почукване по човката" бих предрекъл, че хапането ще се увеличи :o защото това почукване най-вероятно е приятно и желано от папагала ;) Така че, той би следвало да засили поведението, което води до такива желани последици :) За да работи този метод, трябва действително последиците (вашите реакции) в отговор на ухапване да са такива, че да водят до дискомфорт на папагала по някакъв начин

(ii) Щом започне да "изследва" ръката ви и да близва леко, веднага го разсейте за да не се стига до сериозното ухапване. Заиграйте го по някакъв начин за да прекъснете нежеланото действие.

(iii) На първо време избягвайте да допускате ситуации, които знаете, че ще доведат до ухапване. Изобщо не оставяйте нещата да стигнат до започване на такова "изследване". Т.е. поне на първо време избягвайте ръце, лице и т.н. в близост до човката.

Успех! :)
"Do not go where the path may lead;
go instead where there is no path and leave a trail.” Emerson

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
  • Публикации: 14,450
  • Рейтинг: 875
    • жако Поли и Папи
« Отговор #3 -: юли 31, 2011, 12:23:07 pm »
Цитат
Първо едва докосва с човка пръста или ухото на "жертвата" си ,после го близва 2-3 пъти с език и накрая забива човката. Казаха ни до го почукваме с пръст по човката ако стиска силно ,ама нещо хич не се респектира от това .Правя го съвсем леко, не искам ,а и не мога да го направя по-силно. Всъщност проблема не е толкова за нас ,а за сина ми който е на 7 години и като вижда какво става ,се страхува да доближи папагала.Нещо някакви идеи и съвети?
Ако детето се страхува е добре за сега да стои настрани, защото пилците много бързо схващат ситуацията и превръщат това в игра и издевателство, ако детето не може да се владее, е добре на етапа да се радва на папагала от страни.
Поли ни изследваше по същия начин. Важно е да му покажете категорично , че:
1. Това не се толерира.
2. Това не е весело
3. Не се страхувате.
По точка 1: Всеки път когато захапе силно кажете строго "Не" и прекратете заниманието - свалете го от ръката или ухото или където се е впил кърлежа. Ако се върне и продължи настървено да ръфа пак "Не" и чукване по човчето и сваляне. Ако не се маха или започне да спори с вас, го прибирате в клетката и го оставяте за 15-тина минути да се успокои и да размисли за поведението си  ;)
При мен вършеше работа хващане на човката между палеца и показалеца, леко разтърсване и обръщане всичко на игра с "Я да видя коя човка хапе" Идеята е да не се затвърди хапането, да се разсейва пилето от това действие и едновременно да му се покаже, че така не бива, че вие сте шефа и не позволявате това.
2. Много е важно да не се вика, писка и изобщо да се избягват бурните реакции, дори карането папагалите го приемат за забавно и се веселят искренно с това. Поли е в къщи вече 6 години, дъщеря ми беше на 11 когато го взехме и пискаше и му се караше когато я захапе. За тези 6 години успях да я науча, че ако не иска да я тормозят не трябва да го забавлява с викове и писъци, но сивата гадинка си продължава да се гаври с нея при всеки удобен случай. Прави се на разсеян и се опитва да и притъпи вниманието, след което следва клъвване и истеричен кикот от негова страна, въпреки, че тя отдавна вече не вика и не пищи, а само прекратява забавлението и се маха от него.
3. Ако папагала разбере, че се страхувате от ухапването ще го използва за да ви манипулира, затова тези от семейството които се страхуват е добре да не създават ситуации които предполагат ухапване, за да не може пилето да си затвърди този навик да ви командва.

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #4 -: юли 31, 2011, 12:26:26 pm »
опс с Милко се дублирахме, но ще оставя и моя пост, въпреки, че казаното до голяма степен се дублира, просто сме го казали по различен начин, дано да стане по-ясно  ;)

Неактивен Pile

• Папагал супергерой:)
  • Публикации: 2,610
  • Рейтинг: 133
    • Пиле (жако)
« Отговор #5 -: юли 31, 2011, 12:46:14 pm »
Добре дошли !Много симпатично птиче. Сега само трябва да последвате съветите на Галя и Милко и да научите сладурчето на общуване с непернати приятели :)
Много хора говорят със своите животни,но малко хора слушат какво животните им казват.

Неактивен djer

• Клуб Алекс
  • Публикации: 1,465
  • Рейтинг: 168
    • Ари, амазони, жака
« Отговор #6 -: юли 31, 2011, 11:07:53 pm »
Добре дошли и Умната с хапането ;D, посъветвали са ви, желая много приятни емоции!

Неактивен Anbuch

• *
    • Кафявоуха Пирура
« Отговор #7 -: юли 31, 2011, 11:36:12 pm »
Хе-хе , благодаря за топлото посрещане!
Съветите ви ми са много полезни и смея да твърдя ,че имаме известен напредък благодарение на тях  :)
Първо да уточня: Вече съм сигурен ,че Кори обожава да го чукат по човката или поне по начина по който го правим ние. Приложих тактиката : всяко по-силно стискане с човката да бъде следвано от дискомфорт за него. Кажете ми ако това което правя се води за един вид  излишен терор за папагалчето! Доста трябваше да помисля как да го "наказвам" защото не му личи нещо да не му харесва каквото и да било. Из стаята каца само на хората и никъде другаде. Позволява да го оставим на масата или на килима ,но след полет не каца сам на тях.Напълно нормално поведение на папагал свикнал с хора ,поставен в напълно непозната за него среда. Не доближава и клетката сам ,но не се дърпа особено като го оставяме в нея. Или с други думи литне ли ,лети докато не му подадеш ръка да кацне на нея. Затова правя така: захапе ли ме ,казвам строго "НЕ" и си тръсвам ръката след което веднага пак му я предоставям. Кори литва и след една почитна обиколка на стаята се връща на ръката ми ,ама този път вече не стиска силно с клюн ,хвърля ми първо един неразбран поглед и започва по скоро да ми лиже пръстите с език отколкото да ги опитва с клюн. За съжаление не след дълго нещата се повтарят ,но вече понякога и на доста големи интервали. Само незнам дали да си тръсвам ръката още щом се наведе към пръстите ми да ги лиже и опитва или чак след като усетя ,че нещата загрубяват. Просто в 80% от активната си част на денонощието все нещо намира да дъвче и опитва и ако не му позволявам да го прави с хората дали това би го отчуждило от нас?

Неактивен gpogojeva

• Клуб Алекс
    • жако Поли и Папи
« Отговор #8 -: август 01, 2011, 11:37:19 am »
Опшитай се да му предложиш алтернатива, нящо което да го отвлича от пръстите , да е интересно и да става за дъвкане. Папагалите са като малките кученца, все трябва да дъвчат нещо.

Неактивен Anbuch

• *
    • Кафявоуха Пирура
« Отговор #9 -: август 02, 2011, 03:10:12 pm »
Ден трети!
Искам да ви се похваля!
Най-накрая разбрахме защо Кори ни гризка пръстите.Дано да има търпение с такива стопани като нас. Причината явно е била ,че освен клетката,нашите ръце и глави, Кори непознава нищо друго и какво да прави любопитен папагал в ръцете на човек освен да се опитва да му обели нокъта и т.н. Сега вече си е заплюл/а няколко писти за приземяване из стаята, както и играчки и има с какво да се занимава различно от пръстите ни. Щом обаче подадем ръка и го повикаме идва моментално и се заиграва с нас лягайки по гръб щом сме хванали някаква играчка в очакване да му я дадем на крачкаката или човката. До сега днес сме посветили изцяло сумарно 3 часа в игри и ръцете ни са непокътнати
Благодаря още веднъж за съветите ви
« Последна редакция: август 02, 2011, 05:50:46 pm от Anbuch »

Неактивен djer

• Клуб Алекс
  • Публикации: 1,465
  • Рейтинг: 168
    • Ари, амазони, жака
« Отговор #10 -: август 02, 2011, 08:42:17 pm »
Браво, хванали сте му цяра ;)!

Неактивен Елеонора

• Старши папагал:)
  • Публикации: 1,375
  • Рейтинг: 74
    • корели, пирура
« Отговор #11 -: юли 24, 2012, 08:30:57 pm »
Здравейте.Честито !На колко месеца сте взели този пилчо?Харесала съм си молина за мен.
Папагалите са тук с нас,не за нас.